skip to main content
header

Teen yhdistäminen ruokaan

Teen yhdistäminen ruoan kanssa on kuin seikkailu eri makujen kanssa. Se on kuin viini joka tarjoaa laajamittaisen ja mittavan makuelämyksen. Tee on palettien puhdistaja tai siirtymä pääruoasta toiseen. Kuin viini, teetä voidaan myös käyttää makujen voimistajana täydentääkseen kulinaarisen matkan ruokalajille.

Kiinan, Japanin ja Intian alueilla, ruokakulttuuri ja erilaiset teelaadut kehittyivät käsi kädessä – niin kuin ruokakulttuuri ja viinit kehittyivät yhdessä täydentämään toisiaan lännessä. Kuten viinejä, teelaatuja on lukuisia erilaisia, ja monilla eri mauilla. Kun katsotaan satojen erilaisten teelajien yhteensopivuutta länsimaalaisen ruokakulttuurin kanssa, voisimme sanoa että ruokien sommittelu teen kanssa on tiedettä; mutta kuitenkin, kuten viinien kanssa, sommittelu nojaa voimakkaasti yksittäisen henkilön henkilökohtaiseen makupalettiin hänen tutkiessaan ruokien ja teen vuorovaikutuksia keskenään. ”Lopulta suu päättää parhauden”, kirjoitti Lu Yu klassisessa kirjassaan Cha I’ Ching, ”Teekirja”, järjestelmällinen ja systemaattinen kodifiointi teestä joka julkaistiin 780 jKr.
 
Tee on pitkään toiminut aterioiden jälkeisenä juomana, mutta teen yhdistäminen ruokalajien kanssa on uskomaton tapa sekä syventää ruokailuelämystä, että laajentaa ruokailijan tutustumista teen maailmaan ja niiden profiileihin. Ruokien makujen korostaminen ja teen aromeiden syventäminen on vastavuoroisesti palkitseva kokemus.

Me olemme vieneet teen ja ruuan yhteensovittamisen uudelle tasolle:  Tohtori Virginia Utermohlen on tutkinut maistamisen fysiologiaa ja eri makuyhdistelmien sopivuutta keskenään. Hän ohjauksessaan me olemme rakentaneet pairing teemenut, jossa jokainen ainesosa tukee makuelämyksen syntymistä.

Tässä pairingajattelussa on muutamia keskeisiä periaatteita. Ensinnäkin maut ja ainesosat jaetaan kielen reseptoreiden aistimisen mukaan "kylmiin" ja "kuumiin". Tämä ei tarkoita ruuan lämpötilaa vain kuinka makuaisti suhtautuu eri makuihin. Otetaanpa esimerkki: musta tee lukeutuu 'kuumiin' makuihin. Samoin vadelma. Vadelmaleivos maistuu erityisen hyvältä mustan teen kanssa, koska myös vadelma kuuluu "kuumiin".  Jos vihreän teen kanssa nauttii vadelmaleivoksen se ei maistukaan yhtä hyvältä. Tämä johtuu siitä, että vihreä tee maistamisen kannalta kuuluu 'kylmiin'. Näin syntyy ristiriita, jossa 'kylmä' ja 'kuuma' kohtaavat.
Samoin eri ainesosat joko tukevat tai tukehduttavat toisiaan. Esimerkki: syömme kanelikeksiä, kaneli maistuu hyvin voimakkaasti suussamme. Kun vielä kanelikeksi pyörii suussamme otamme minttumakeisen suuhumme. Kanelin maku katoaa. Kun minttukarkki on syöty, kanelin maku palaa suuhun, vaikka emme ole syöneet sitä yhtään lisää. Minttu 'sammutti' kanelin maun.

Tohtori Utermohlenin mukaan kieli on kuin iho, se aistii kaiken 'kylmänä' tai 'kuumana'. Illalla kun olemme väsyneitä ja valmiita nukkumaan pesemme uneliaina hampaamme piparmintun makuisella hammastahnalla. Äkkiä tunnemmekin virkistyneemme, vaikka tarkoitus oli rauhoittua. Kielemme ilmoitti elimistöllemme, että nyt on kylmää ja elimistö vastasi lisäämällä kierroksia. Samalla tavoin aamulla saatamme piristyä kun pesemme hampaamme minttutahnalla.

Meidän pairing menumme on rakennettu siten, että 'kylmät' ja 'kuumat' ovat omissa ryhmissään ja 'sammuttajat' eivät kohtaa vaan 'nostajat' tekevät suussamme makuharmonian. Olemme ylpeitä esitellässämme tämän teepairing-ajattelun ensimmäisenä Suomessa.

kuva1

kuva1

Leivoksia

SKONSSEJA, SKONSSEJA, SKONSSEJA

teet1

Tee ja skonssit liittyvät kiinteästi yhteen, Meillä taitaa olla Helsingin laajin skonssivalikoima, peräti kymmenen eri skonssia.

Maistuisiko poroskonssi tai merileväskonssi? Tai makean nälkään karpaloskonssi tai viikuna-hunajaskonssi?

Skonssit sekä niiden kanssa tarjottavat maustevoit ja hillot teemme alusta loppuun itse.

BUBBLE TEA

teet1

Tule nauttimaan itse tekemämme jäätee tai trendikäs "kuplatee" (bubble tea). Meillä bubbletee tehdään aidoista aineksista eikä esansseista.

Vaikka teehuone olemmekin voitte tilata maistuvan vietnamilaisen kahvin.

TUTUSTU TEEHOLVIIMME!

teet1

Meiltä voit ostaa huipputeetä kotiisi. Neuvomme mielellämme eri teelaatujen valinnassa ja valmistamisessa.

Pyrimme hankkimaan kiinnostavimmat vaihtoehdot ympäri maailmaa. Tiesithän, että laatuteet tulevat Kiinasta, Intiasta, Japanista, Taiwanilta ja Sri Lankasta. Nämä 5 maata tuottavat 97 % laatuteelaaduista.

Maistatamme teetä teeholvissamme. Meiltä saat myös hyvät teenvalmistusvälineet. Voit tehdä jokaisesta teehetkestäsi kotona elämyksen.